THD nedir?

Harmonik (THD) nedir? Korunmak için neler yapmak gerekir?

Yük olarak kullanılan devre elemanlarının (SMPS devreleri, motor yükleri vb.) yapıları gereği besleme kaynağında (şebeke, KGK çıkışı) meydana getirdikleri bozulmaların bileşimidir.

Harmonikten korunmak için aktif, pasif harmonik filtreler gibi harici çözümler kullanılabileceği gibi kesintisiz güç kaynaklarında dahili çözüm olarak kullanılan IGBT doğrultuculu cihazlar tercih edilmelidir.

OLAYLAR

SEBEPLER

ETKİLERİ

SAGS ( ÇÖKÜNTÜLER)

Voltaj seviyelerindeki kısa süreli düşüşlerdir. En genel güç sorunudur.

Motorlar, kompresorlar, asansörler vb gibi aletlerin start-up güç talepleri tipik sebeptir. Çöküntüler, ayrıca şebekenin ekstra güç ihtiyaçlarıyla baş etme yoludur.

Bir çöküntü, bilgisayarı, ihtiyacı olan güçten mahrum bırakabilir; kilitlenmiş klavyelere ve sistem çökmesiyle sonlanacak bilgi kayıplarına yol açabilir. Bu çöküntüler, elektrik aletlerin özellikle elektrik motorların ömrünü kısaltır.

KARARTMA (BLACKOUT)

Şebeke gücünün tamamen yitirilmesi.

Şebekede aşırı talep, şimşek çakmaları, nakil hatlarında oluşan buzlar, depremler.

Hafıza (ram) veya ön bellek kaybı, sürücüdeki tüm bilgilerin silinmesiyle sonuçlanacak hard-disk FAT’inin kaybı.

SPİKE

Spike, voltajdaki ani, dramatik gerilimdir; cihaza zarar verebilir veya tamamen çökertir.

Tipik sebebi, yakın yerlerde oluşan yıldırımlardır. Spıke’lar şebeke geriliminin aniden geri dönmesi yüzünden de oluşur.

Donanıma katastropik zarar. Bilginin kaybı.

(katastropik: felaket gibi, felaket meydana getiren)

GÜRÜLTÜ

Teknikte EMI (Elektromagnetik Interferance) ve RFI (Radio Frequency Interferance)olarak bilinir;elektriksel gürültü, istenen sinüs dalgayı engeller.

Elektriksel gürültü, jeneratörler, radyo vericileri, şimşek çakması, yük anahtarlaması ve endüstriyel ekipman gibi birçok sebepten oluşur. Aralıklı veya kronik (sürekli) olabilir.

Gürültü, exe. Programlarda ve data dosyalarında hatalara sebep olur.

SURGE

Voltajda kısa dönemlik artış. Saniyenin en az 1/120’si kadar sürer.

Klimalar gibi çok güçlü elektrik motorlar ve civardaki ev aletlerinin çalıştırılması. Bu ekipmanlar çalıştırıldığında güç hatlarında ekstra güç harcanır.

Bilgisayarlar ve benzeri hassas elektronik aletler belli voltaj aralığında güç almak için tasarlanmışlardır. Beklenen voltajın dışındaki herhangi bir şey bu aletleri zarara uğratacaktır.

 

UPS Nedir?

Dynamic UPS

Neden Dinamik UPS ?

UPS teknolojisi bütün dünyada genel olarak Statik ve Dinamik olarak iki kısımda incelenmektedir. UPS’lerin teknolojik cihazların elektriksel hatalardan etkilenmeyip düzgün çalışmasını sağlamak üzere geliştirildiğini biliyoruz. Ancak bu gelişim neticesinde evrimler geçiren statik UPS’lerin bazı zaafları günümüzde bazen yararını unutturacak boyutlara gelmiştir.

Devami Oku ...

Navigasyon:   Anasaya UPS Nedir ? THD nedir?

İletişim Bilgileri

Best Enerji Sistemleri

  • Address : Eski Osmanlı sokak No: 48 / A Mecidiyeköy
  • Tel : (090) 212 275 4328
  • Fax : (090) 212 275 4329
  • Gsm : (090) 533 250 4149
  • Email : [email protected]